FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Yaz aylarının ziyanlı mirası: Güneş lekeleri

Havaların da ısınmasıyla birlikte yüzünü gösteren güneş sandığınız kadar suçsuz olmayabilir. Hangimiz güneşin altında saatlerce keyif yapmak …

Kadinnews

Havaların da ısınmasıyla birlikte yüzünü gösteren güneş sandığınız kadar suçsuz olmayabilir. Hangimiz güneşin altında saatlerce keyif yapmak istemeyiz ki, lakin güneşe korunmasız yakalanmak bilhassa ellerde, yüzde ve güneşe maruz kalan öbür bölgelerde istenmeyen lekeleri de beraberinde getirebilir. Deniz dönemin en büyük sorununun güneş lekeleri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, güneş koruyucusuz açık havada bulunmaması gerektiğini söyledi.

Güneş lekeleri birçok nedene bağlı olarak oluşabilir

Güneş lekelerinin oluşumunda birçok faktör yer almaktadır. Bilhassa genetik yatkınlık ve UV ışınları en tesirli nedenler ortasında sayılabilir. Bunun dışında kozmetik uygulamalar, gebelik ve çeşitli ilaçlar da güneş lekesi oluşumuna tesir etmektedir. Güneşe maruz kalan bölgelerde; kahverengi yamalar, benekli kahverengi noktalar ya da beyaz lekeler biçiminde belirtiler görülebilir. Güneşle gelen lekeler; gebelik lekeleri, melazma, çiller ve solar lentigodur. Daha çok yüzde, ellerde, sırtta ve dekoltede görülürler.

Çiller, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve genelde açık deri rengine sahip ve kızıl saçlı bireylerde bulunurlar. 5 mm çapında, yuvarlak yahut oval kahverengi lekeler formunda olan çiller, sıklıkla yüzde, ellerde, kollarda ve göğüs kısmının üst tarafında görülürler. Güneş ışığına maruz kalınması durumunda ise beden kendini korumak için daha çok çil üretir ve çiller daha çok belirginleşmeye başlar.

Daha çok 30’lu yaşlardan sonra rastlanılan Solarlentigo ise bedenin en çok yüz, el sırtı, omuzlar ve boyun üzere güneşe en çok maruz kalınan bölgelerinde görülür. Çillerden çok daha büyüktürler ve oval kahverengi ya da siyah lekeler formunda görülürler. Akut güneş yanıklarında görülme sıklığı artar.

Melazma, daha çok alın, yanak, burun üzeri, çene ve dudak üstünde görülen kahverengi lekelerdir. Güneşe bağlı olarak ortaya çıkar ve gebelik, doğum denetim hapları, epilepsi tedavisi nedenleriyle oluşabilir. Melazmanın, yüzeysel, derin ve miks tip olmak üzere farklı biçimleri vardır ve lekenin derinliğine nazaran bir tedavi hali uygulanır. Koyu deriye sahip bireylerde görülme sıklığı fazladır.

Gebelik lekeleri, melazmanın hamilelik periyodunda rastlanılan bir çeşididir. Doğum sonrasında tabiatıyla geçer aksi durumda melazmanın tedavi yollarından biri uygulanabilir. Güneş ışığıyla daha da belirginleşirler.

Sıklıkla yüz, el sırtı ve gövdede ortaya çıkan çizgisel yahut benekli kahverengi lekeler olan berloque egzama daha çok bayanlarda görülür. Bir grup bitkilerin, kozmetik eserlerin cilde teması ve sonrasında güneş ışınlarıyla etkileşime girmesiyle ortaya çıkar.

Sorun yaşamadan tedbir alın

Güneş lekelerinin yalnızca tatille özdeşleştirmek, saatlerce güneşlenmek ile ortaya çıktığını düşünmek son derece yanlıştır. Araç kullanırken, balkonda vakit geçirirken ya da yolda yürürken bile bu sorunla karşılaşabiliriz. Güneş lekelerinin oluşumunu önlemeyi ya da hasarlı cildi onarmayı fakat hakikat ve rutin teknikler uygulayarak gerçekleştirebiliriz. Bunlar;

– Öncelikle cilt tipine uygun ve tertipli olarak 30 UVA ve UVB SPF içeren cilt bakım eserleri kullanılmalı,

– Güneş gözlüğü seçimi yaparken modaya uygunluğu değil fonksiyonelliği göz önünde bulundurularak yapılmalı,

– Mümkünse pamuklu, nefes alan ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli,

– Güneş ışınlarının ağır olduğu saatlerde cilt, güneşe direkt maruz bırakılmamalı,

– Parfümler direkt cilde değil kıyafet üzerinde kullanılmalı.

Güneşin yalnızca ziyanlı tesirinin olmadığını tıpkı vakitte bedenimizin gereksinimi olan D vitamini sentezine de yardımcı olduğunu biliyoruz. Lakin bu muhtaçlığı karşılarken de güneşe çok fazla maruz kalmamakta yarar var.

Güneş lekeleri, herkeste birebir oranda oluşamayacağı üzere lekelerin tedavi prosedürleri de farklılık gösterir. Tedaviden evvel lekenin derinliği tespit edilmeli ve yaz-kış fark etmeksizin cilt tipine uygun güneş kremi kullanılmalıdır. Sonbahar aylarında daha çok Kimyasal Peeling, Fraksiyonel Karbondioksit Lazer tercih edilirken, yaz aylarında ise PRP ve leke mezoterapisi prosedürleri tercih edilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi