Genel Sağlık

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Uyku apnesi; Hayati sağlık problemlerine niçin olan son derece öneme alınması gereken bir hastalıktır. Çoğunlukla kuvvetli horlama ve uyku sırasında soluk alamama şeklinde baş gösterir. Çoğunlukla hasta bu rahatsızlığı kendi fark etmez. Yanında yatan eşi ya da yakınları doğrulusunda gözlemlenir. Şiddetli horlama ve soluk alımının durmasının yanısıra hasta sabah uyandığında kendini dinlenmemiş hisseder. Gün içerisinde de halsizlik, yorgunluk ve uyku talebi hisseder.

Önemle vurgulamak isteriz ki genelde günlük yorgunluklara bağlanan şikayetler ihmal edilmemesi gereken uyku apnesinin belirtileri olabiliyor. Vakit kaybedilmeden bir eksperden yardım alınmalıdır. Yoksa sağlığımızı tehdit eden ciddi hastalıklara zemin hazırlamış oluruz. Eğer etrafımızda horladığımız ve çok gürültülü uyuyup ani soluk duruşları hayat sürdüğümüz eleştirisi alıyorsak bir an evvelce bu hastalığımızı tedavi ettirmemiz gerekir.

Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar

Sadece günlük yorgunluktan kaynaklanan bir horlama diyerek geçiştirmek daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Bunlardan en başta yaşanan uykuda ölüm gelmektedir. Uyku apnesi düzensiz kalp atışlarına, kalbin büyümesine , yüksek tansiyona, kalp krizi riskinin artmasına neden olabilir. Gün boyu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hali eğer araç kullanırken olursa trafik kazalarına bile neden olur.

Cinsel arzularda azalma (iktidarsızlık), önlenemeyen kilo alımı, şişmanlama, aşırı sinirlilik ve depresyon yaşanabilir. Uykudayken aşırı terleme olur ve sık sık çişe kalkma isteği hissedilir. Bu tarz hastalarda inme (felç) olayı da gözlenmiştir.

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apnesi Tedavi Edilebilir mi? Tedavi Şekli Nedir

Uyku apnesi tedavisinde ilaç kullanılmaz. En kesin ve etkili tedavi şekli tüm Dünya’da kullanılan “kesintisiz pozitif nazal basınç” tedavisidir. Uyku zamanı hastanın baş ucuna konan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif bir basınç oluşturulur. Bu pozitif basınç sayesinde nefes yollarının ve gırtlağın sürekli açık kalmasını sağlar.

Bu cihaz sayesinde horlama ve ani nefes kesintileri yok olur ve hasta bu sorunundan kurtulur. Eğer çevrenizden”çok horluyorsun ” şikayeti alıyorsanız, sabah kalktığınızda hala dinlenmemiş hissediyorsanız, gün boyu da bu yorgunluk geçmiyor uyuma isteği duyuyorsanız bir uzmana görünüp tedavi olmalısınız. İleride daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmak istemiyorsak.

Kadinnews

Recent Posts

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ ANLAMANIN 5 YOLU

Toksik bir ilişki içinde misiniz? Belki de şimdiye kadar sadece rüyalarınızı süsleyen kişiyi bulduğunuzu zannediyorsunuz;…

3 sene ago

SONBAHARIN FAVORİ 10 TIRNAK TRENDİ

Sonbaharı doyasıya hissedeceğimiz Ekim ayına giriş yaptık. Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Hal…

3 sene ago

KONFORLU VE ŞIK KUCAKLAMA: PANÇOLAR

Her sonbahar-kış moda sezonu, podyumlarda öne çıkan dış giyim trendleri ortaya çıkıyor ve dünya çapında…

3 sene ago

MODA DÜNYASININ YENİ GÖZDESİ: DAMA DESENİ

Değişen ve gelişen modayla birlikte dolabımıza ve hayatımıza çok fazla yeni ve farklı kıyafet giriyor.…

3 sene ago