FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Sezgisel Yeme Nedir? Sezgisel Beslenmenin Yararları Nelerdir?

Sezgisel yeme, klâsik diyet yapmayı reddeden ve neyi, ne vakit ve ne kadar yiyeceğine karar vermek için bedeninizin kendi ipuçlarını dinlemeyi …

Kadinnews


Sezgisel yeme, klâsik diyet yapmayı reddeden ve neyi, ne vakit ve ne kadar yiyeceğine karar vermek için bedeninizin kendi ipuçlarını dinlemeyi gerektiren bir ideolojidir. Yaklaşım kilo vermek için tasarlanmamıştır, bunun yerine zihinsel ve fizikî sıhhatinizi bütünsel olarak ele alır. Esasen, klasik bir diyetin tam zıddı. Nelerden kaçınılacağı ve ne yahut ne vakit yenileceği konusunda kurallar koymaz.

Hepimiz doğal sezgisel yiyiciler olarak doğarız. Bebekler açlıklarını göstermek için ağlarlar, yemek yerler ve doyduğunda yemeyi bırakırlar. Çocuklar yiyecek alımlarını haftadan haftaya istikrarda meblağlar, acıktıklarında yemek yer ve tok hissettiklerinde dururlar. Birtakım günler çok yemek yiyebilirler ve başka günler neredeyse hiçbir şey yiyemezler. Yaşımız ilerledikçe ve yiyeceklerle ilgili kurallar ve kısıtlamalar kondukça, içimizdeki sezgisel yiyicimizi kaybederiz. Tabağımızdaki her şeyi bitirmeyi öğreniyoruz. Tatlının bir ödül olduğunu ya da yaramazlık yaparsak elimizden alınabileceğini öğreniyoruz. Bize makul yiyeceklerin bizim için yeterli olduğu ve oburlarının berbat olduğu söylendi. Birtakım yiyecekleri yediğimizde kendimizi güzel, başkalarını yediğimizde hatalı hissetmemize neden oluyor.

Lakin sezgisel yeme, ‘ açlık-tokluk diyeti’ değildir. Sezgisel yiyiciler, istedikleri her şeyi suçluluk hissetmeden yemek için kendilerine şartsız müsaade verirler. Güç düzeyleri, zihinsel netlik ve gerilim düzeyleri üzere başka ipuçlarının yanı sıra içsel açlık ve tokluk sinyallerine güvenirler ve ne vakit, ne ve ne kadar yiyeceklerini söylemesi için bedenlerine güvenirler. Ne vakit zerzevat yemek istediklerini ve ne vakit tatlı yemek istediklerini bilirler (ve her iki seçimden de pişmanlık duymazlar yahut suçluluk hissetmezler).

Sezgisel olarak yemek yemek için bedeninize nasıl güveneceğinizi yine öğrenmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için, fizikî ve duygusal açlığı ayırt etmeniz gerekir:

Fizikî açlık: Bu biyolojik dürtü, besinleri yenilemenizi söyler. Yavaş yavaş oluşur ve mide hırlaması, yorgunluk yahut sonluluk üzere farklı sinyallere sahiptir. Rastgele bir yemek yediğinizde tatmin olur.

Duygusal açlık: Bu, duygusal muhtaçlıktan kaynaklanmaktadır. Hüzün, yalnızlık ve can badiresi üzere yemek için istek yaratan hislerden bazılarıdır. Daha sonra yemek yemek suçluluk ve kendinden nefret etmeye neden olur.

Sezgisel beslenme, kendi yeme alışkanlıklarınıza olan itimadınızı tekrar kazanmanıza ve “diyet düşüncelerinden” kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Sezgisel Beslenmenin Yararları Nelerdir?​

Diyetlerden bıktınız ve ne yediğiniz konusunda kendinizi hatalı hissediyor musunuz? Bu uğraşta yalnız değilsin. Katı beslenme kültürümüz, birçok insanın yedikleri yiyeceklere nazaran bedenleri ve ömrü hakkında uygun yahut makûs hissetmesine neden olmuştur. Beslenme uzmanlarına nazaran, katı besin kuralları diyetlerin işe yaramamasının ve genel sıhhat ve refah üzerinde olumsuz bir tesire sahip olmaya başlamasının ana nedenidir.

Ne kadar çok yemek kuralına sahipsen o kadar çok yemeye odaklanırız. Muhakkak yiyecekleri ne kadar kısıtlarsanız, onları o kadar çok istersiniz. İşin sırrı, bu yiyeceklere suçluluk duymadan ve yargılamadan müsaade vermektir.

Sezgisel yemeye bakan 100’den fazla araştırma çalışması var ve sezgisel yemenin aşağıdakiler dahil birçok sıhhat sonucuna sahip olduğu gösterilmiştir:

  • Geliştirilmiş kolesterol düzeyleri
  • Daha âlâ beden imajı
  • Daha yüksek benlik hürmeti
  • Geliştirilmiş metabolizma
  • Sistemsiz ve duygusal yeme oranlarında azalma
  • Azalan gerilim düzeyleri
  • Ömürden artan memnuniyet

Gerilimli bir durumda yemek yediğinizde, sindiriminiz büsbütün durabilir. Bu, kabızlığa neden olabilir ve bir dizi gastrointestinal sıkıntılara yol açabilir. Fakat besin telaşınız ve geriliminiz azaldıkça ve muhakkak yiyeceklerin bedeninizi nasıl etkilediğini öğrenirken, daha az gastrointestinal semptomlar yaşayabilirsiniz.

Bedeninizin açlık, tokluk ve tokluk ipuçlarına ahenk sağlarsınız ve her duruma ulaştığınızda deşifre etmek için vakit ayırabilirsiniz. Vakit ayırıp her lokmanın tadını çıkarırsınız.

Bir vakitler belli yiyecekleri yemeye bağladığınız suçluluk hissini ortadan kaldırdınız ve bedeninize güvenmeyi öğrendiniz. Yediğin şeyin seni tanımlamadığını biliyorsun. Kendinize güvenmeyi ve pişmanlık duymayan bir hayat sürmeyi öğrendikçe, genel özgüveniniz artar. Sıhhatinizi yahut bedeninizi diğerlerine borçlu olduğunuzu düşünmüyorsunuz.

İçinizdeki besin polisini kapatabilir ve yargılama yahut suçluluk duygusu olmadan çeşitli yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Artık dış sinyallere nazaran yemediğinize nazaran, yiyecekleri keşfedebilir ve neyi sevip neyi sevmediğinizi anlayabilirsiniz. Birden fazla vakit, geçmişte yemiş olabileceğiniz birtakım “yasaklanmış” yiyeceklerden hoşlanmadığınızı fark edersiniz. Alternatif olarak, yiyecekleri “iyi” ve “kötü” zincirler olmadan keşfetme özgürlüğüne sahipsiniz, bu da birden fazla vakit sevebileceğinizi asla bilmediğiniz bir sürü yiyecek yahut tanım bulacağınız manasına gelir.

Sezgisel yemek bir kilo verme stratejisi olmasa da, kimi araştırmalar sezgisel yiyenlerin katı diyet rejimi uygulayanlara nazaran daha zayıf olduğunu göstermiştir. Sezgisel beslenme, bedeniniz ve yiyecek ortasında sağlıklı bir münasebet kurma sürecidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi