Categories: Genel Sağlık

Klimayla serinlemek isterken hastalıklarla çaba etmeyin

Birçok insan yazın sıcaklığından bunaldığında devayı klima ile serinlemekte buluyor. Klima anlık olarak serinlik sağlasa da birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Klimada kolaylıkla barınan bakteriler lejyoner hastalığına davetiye çıkarıyor. Bakteriler nemli ortamlarda rahatlıkla üreyip çoğalabilirler. Legionella pneumophila olarak isimlendirilen bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonu olan lejyoner, halk ortasında zatürre olarak bilinir. Klimaların filtre sistemlerinde kendilerine üremek için uygun ortam bulan bakteriler, klimanın yaydığı hava ile insanların teneffüs yollarına ulaşırlar.

Bu belirtileri gösteriyorsanız dikkat

Her ne kadar zatürre olarak bilinse de Lejyoner hastalığı tipik zatürre belirtilerine misal belirtiler vermez. Tipik zatürrenin tersine bu hastalıkta akciğer ve teneffüs sistemine ilişkin şikayetler ön planda değildir. Daha çok üst teneffüs yolu hastalıklarına benzeri bulgulara yol açan lejyoner hastalığı vakitle akciğerlerde iltihaplanmaya yol açar. Birinci iki gün içinde

– Halsizlik,

– Kırgınlık,

– Kas ağrıları,

– Şiddetli baş ağrısı ve

– Huzursuzluk kelam bahsidir.

İki günlük devirden sonra ise ateş ve birinci iki günde ağır olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma ishal, karın ağrısı üzere sindirim sistemi bulguları da olabilir. Hastaların %20’sinde hudut sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta koma görülebilir.

Her hastalıkta olduğu üzere lejyoner hastalığında da risk kümesinde yer alan şahıslar vardır. Bu şahıslar; Bebekler ve çocuklar, kanser tedavisi gören hastalar, 50 yaş üstündeki bireyler, astım ve KOAH hastaları, organ nakli olmuş şahıslar.

Ayrıyeten otel ve restoranlar üzere büyük havalandırmaya muhtaçlık duyulan yerlerde çalışan bireyler bu hastalığa yakalanma konusunda daha büyük risk altındadır. Lakin bilhassa yaz aylarında otomobile binen, konutunda klima çalıştıran, Alış Veriş Merkezlerinde vakit geçiren pek çok kişi için de risk kelam bahsidir.

Diğer hastalıklar ile karıştırmayın

Hastalıkta kullanılan en temel tedavi tekniği antibiyotiktir. Lejyoner hastalığının öbür akciğer enfeksiyonlarından ayrılması epey zordur, teşhis laboratuvar testleri ile konulur. Tedavide yaklaşık 20 gün boyunca bakterilere karşı antibiyotikler kullanılır. Hakikat antibiyotiğin uygun dozda kullanılması ile hastalık tedavi edilir.

Önemli ve tedbir alınmadığında öldürücü bir hastalık olan lejyonerden korunmak için yapılması gereken kimi ögeler vardır. Konut ve iş yerlerinin dezenfekte edilen ortamlar olması bu manada kıymetlidir. Bilhassa klimanın hastalık sebebi olmaması için, birtakım tedbirler alarak kendimizi müdafaamız mümkündür. Araçlarda ve meskenlerdeki klimaların direkt yüze ve göğse vurmayacak formda ayarlanması, ağır vakit geçirilen mesken ve iş yerlerindeki klimaların filtre bakım ve temizliklerinin makul aralıklarla yapılması bu manada epey kıymetlidir. Ayrıyeten içinde bulunan ortamın sıcaklığı için ülkü oran 25 derecedir, bu manada oda çok soğutulmamalıdır.

Kadinnews

Recent Posts

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ ANLAMANIN 5 YOLU

Toksik bir ilişki içinde misiniz? Belki de şimdiye kadar sadece rüyalarınızı süsleyen kişiyi bulduğunuzu zannediyorsunuz;…

3 sene ago

SONBAHARIN FAVORİ 10 TIRNAK TRENDİ

Sonbaharı doyasıya hissedeceğimiz Ekim ayına giriş yaptık. Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Hal…

3 sene ago

KONFORLU VE ŞIK KUCAKLAMA: PANÇOLAR

Her sonbahar-kış moda sezonu, podyumlarda öne çıkan dış giyim trendleri ortaya çıkıyor ve dünya çapında…

3 sene ago

MODA DÜNYASININ YENİ GÖZDESİ: DAMA DESENİ

Değişen ve gelişen modayla birlikte dolabımıza ve hayatımıza çok fazla yeni ve farklı kıyafet giriyor.…

3 sene ago