FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Kasık fıtığının erkeklerde görülme mümkünlüğü daha yüksek

Kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde önemli sıhhat problemlerini beraberinde getiriyor. İnguinal herni olarak isimlendirilen kasık fıtığı …

Kadinnews

Kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde önemli sıhhat problemlerini beraberinde getiriyor. İnguinal herni olarak isimlendirilen kasık fıtığı, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Bayanlara nazaran erkeklerde daha sık görülen kasık fıtığı, tüm fıtık çeşitlerinin %80’ini oluşturur. Karın duvarı fıtıklarında en sık görülen kasık fıtığı, karın içi dokuların olağandışı bir halde dışarı çıkarak cilt üzerinde şişlik yaratmasıdır. Yeni doğan bebeklerden yetişkinlere kadar her yaşta görülen kasık fıtığı, daha çok karın duvarının zayıf olduğu bölgelerde meydana gelir.

Ağrı ve şişlik ile kendini muhakkak ediyor

Birinci vakitlerde ayaktayken, ıkınırken, zorlayınca yahut hapşırıp öksürünce kasık bölgesinde görünür olan fıtık, kişi uzanıp yattığında görünmez. Her 10 erkekten birinde görülen fıtık tedavi edilmediği sürece iyileşmez. Münasebetiyle fark edildiğinde kesinlikle uzman bir doktora gösterilmelidir.

Kasık fıtığının en besbelli semptomları ağrı ve şişliktir. Kasık bölgesinde şişlik ve kabarıklık ile fark edilir. Kişi çoklukla kasığında gevşeme ve ağrı hisseder. Şişliğin olduğu bölgede yanma ve acı da hissedilebilir. Ağır kaldırma esnasında yahut yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir. Öteki belirtiler; iştahsızlık, kusma, mide bulantısı, artan nabız, yüksek ateş, gaz, dışkılayamama, fıtık şişliğinde morarma, karın şişliği.

Birçok nedene bağlı olarak oluşabilir

Kasık fıtığı doğuştan olabileceği üzere sonradan da oluşabilir. Ekseriyetle farklı durumlara bağlı olarak bedenin çok zorlanması ile ortaya çıkan kasık fıtıklarının tek ve net bir nedeni olmayabilir.

– Şişmanlık,

– Kabızlık,

– Ağır yük kaldırma,

– Şiddetli öksürük,

– Hamilelik,

– Karın içi tümörleri,

– Prematüre doğmak,

– Prostat hastalıkları,

– Çok idman,

– Sigara kullanımı,

– Daha evvel fıtık ameliyatı geçirmiş olmak,

– Kronik kabızlık,

– Kalıtımsal nedenler,

– Bağ dokularının zayıflaması,

– Travmalar,

– Karın kaslarını zorlayıcı hareketler fıtık oluşumuna yol açabilir.

Kasık fıtığının en çok erkeklerde görülmesinin sebebi ise erkeklerin kasık kanalının doğumsal olarak bayanlara nazaran daha zayıf olmasıdır. Olağan kaidelerde testisler doğumdan sonra kasık kanalından testis torbasına yanlışsız aşağıya iner ve kanal kapanır. Kapanmadığı yahut zayıf olduğu durumlarda ise fıtık meydana gelebilir.

Hastalığın bilinen çeşitleri

Direkt İnguinal Herni: Bu tıp fıtık, direkt karın duvarından çıkarak oluşur. %40 oranında iki taraflı meydana gelir. Ekseriyetle kaslardaki zayıflama sonucu ileri yaşlarda gözlemlenir. Görünümü yarım aya misal ve çok büyük değildir. İnguinal kanalından çıkmaz ve karın içine el ile itilebilir.

Femoral Herni: Daha çok bayanlarda görülen fıtık çeşididir. Kasık bölgesinde yer alan ve bacağa giden ana damarlar, femoral ring isimli dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçer. Daha çok hamilelik ve fizikî zorlama sonucunda meydana gelir.

İndirekt İnguinal Herni: En sık görülen kasık cinsidir, inguinal kanalın içinden çıkar. Erkeklerde bayanlara oranla 10 kat daha fazla gözlemlenir. Çoklukla doğuştan meydana gelir.

Kasık fıtığı ilaçla yahut ömür şartlarını değiştirmekle düzelebilen bir sıhhat sorunu değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Yalnızca ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip şahıslar ve ileri yaşta hastalar, hekimin yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi