FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Genital siğil oluşumunun nedenleri

Genital siğilin insan papillom virüsüne (HPV) bağlı olarak meydana gelen, anogenital bölgede oluşan, sıklıkla yüzeyden kabarık değişik boyuttaki …

Kadinnews

Genital siğilin insan papillom virüsüne (HPV) bağlı olarak meydana gelen, anogenital bölgede oluşan, sıklıkla yüzeyden kabarık değişik boyuttaki lezyonlar olduğunu söz eden İstanbul Tıp Fakültesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Anabilim Kısmı Jinekolojik Onkoloji Bilim Kısmı
Lideri Prof. Dr. Samet Topuz, sıklıkla dış dudaklarda, anüs etrafında, perinede, vagina içinde, bazen de rahim ağzında oluşabildiğini belirtti. HPV virüsünün 200’den fazla tipi olduğunu, bunların yaklaşık 40’ının genital sistemi tuttuğunu kaydeden Topuz, genital sistemi tutan virüslerden olan düşük risk kümesindeki 6 ve 11 nolu virüslerin genital siğillerin %90’ının oluşumundan sorumlu olduğu bilgisini verdi.

Mukoza ya da deriden temasla bulaşıyor

HPV virüsünün mukoza ya da deriyle temasla bulaştığı söyleyen Topuz, “Temel bulaşma biçimi cinsel ilgidir. Genital siğiller yüksek viral yük içerdikleri için bulaşma mümkünlüğünü artırıyor. HPV virüsü bulaştıktan sonra 3 hafta ile 8 aylık bir kuluçka devrinin akabinde genital siğile yol açabilir. En sık seksüel etkin genç yetişkinlerde görülüyor. Genital muayene yapılanlarda %0.5 ile %5.1 ortasında değişiyor” dedi.

En değerli risk faktörünün cinsel etkinlik olduğunu söz eden Topuz, şunları belirtti: “Bağışıklık sistemindeki sorunlar siğillerin oluşma, tekrarlama riskini artıran değerli bir faktör. HIV hastalarında, organ nakli nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlarda, diyabetlilerde daha sık görülür. Kıymetli risk faktörlerinden birisi sigara kullanımıdır. Öteki yandan sünnet olmak HPV bulaşma riskini azaltıyor. Fizik muayene ekseriyetle teşhis koymak için kâfi. Zira lezyonların karakteristik görünümleri vardır. Nadiren kuşkulu durumlarda biyopsi gerekebilir.”

Tedavi yolları

Tedaviye lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, gebelik olup olmamaya ve hastanın tercihine nazaran karar verildiğini söyleyen Topuz, şu bilgileri verdi: “Siğiller cerrahi olarak çıkartılabilir, dondurulabilir yahut koter ile yakılabilir. Podofilin yahut triklor asetik asit üzere kimyasal casuslarla tedavi edilebilir. Öbür yandan uygun olgularda bölgesel bağışıklığı güçlendirici kremler uygulanabilir.”

Siğillerden korunma nasıl olur

Siğillerden korunmak için temel prensibin inançlı cinsel hayat olduğunu kaydeden Topuz, “Genital siğilin olduğu durumlarda bulaşma riski yüksek olduğu için tedavi tamamlanana kadar cinsel alakadan kaçınmak gerekir. Lakin bulaşma olması için siğil olması gerekmez. Kondom kullanımının genital siğil ve HPV bulaşmasında hudutlu bir koruyuculuğu vardır. Değiştirilebilir risk faktörlerinden biri olan sigaradan uzak durmak kıymetli. Lakin günümüzde en aktif yol, genital siğillerin çok büyük kısmına yol açan tip 6 ve 11 virüsüne karşı antikorlar içeren HPV aşılarının hem bayanlarda hem erkeklerde 9-26 yaş ortası uygulanmasıdır” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi