Etrafınızda sürekli depresyonda olduğunu söyleyen insanlar var değil mi? Benim var. Peki, gerçekten depresyondalar mı? Ya da belki de sizde kendinizi kötü hissettiğinizde depresyondayım diyorsunuz. Zaman zaman hepimiz kendimizi kötü hissederiz. Ama bu gerçekten de depresyon mudur? Ya da merak ettiniz mi depresyon neye denir diye?

Merak etmemiş olabilisiniz ne de olsa bu psikolog ve psikiyatristlerin işi değil mi?

Depresyon

Depresyon kendini uzun süre bitkin hayattan zevk almaz şekilde hissettirebilir. Üzüntüler ve sıkıntılar insan hayatında hep karşılaşılan şeylerdir. Ama bu durum nedensiz yere ve uzun süreli ise endişe etmeliyiz. En az 2 hafta boyunca gözle görülür bir bıkkınlık ve üzüntü hali içinde olmanız çevreniz ve uzmanları şüphelendirecektir. Yalnız bu durumu yas sürecinden ayırmamız gereklidir. Bir yakınınız kaybetmeniz veya işinizi kaybetmeniz sizde üzüntü ve değişim yaratacaktır. Sizin kayıp olarak nitelendirebileceğiniz her şey önemlidir.

Acil müdahale gerekir. Kayıplarınız karşısında bir süre üzülmeniz yas tutmanız son derece normaldir. Zaman içinde yasınızı yaşayacak ve gündelik hayatınıza geri döneceksiniz. Uzmanlara göre bunu sınırı 1 yıl, 1 yıl içinde tüm yas sürecini yaşamanız ve tekrar topluma kazanmanız beklenmektedir. Depresyon ise birden bire otaya çıkmış ve yaşamınızda değişikler yaratmış durumdur. Artık işe veya okula gitmek istemiyor olabilirsiniz. Evden çıkmak istemiyor olabilirsiniz. Uzmanların depresyonu anlamak için sorduğu soruların başında kendinizi son 2 hafta içerisinde mutsuz ve üzüntülü hissettiniz mi sorusu gelir.

Depresyon

Bir diğer soruda ortada hiçbir sebep yokken ağlama ihtiyacı hissediyor musunuz sorusudur. Yine de kişinin kendi kendisine depresyon teşhisini koyamayacağını bilmek ve bu konuda bir uzmana müracaat etmek gereklidir.

Alkol ya da türevi maddelere başlamış ya da tüketiminiz artmış olabilir. Kendinizi üzüntülü dengesiz içinizde bir boşluk varmış gibi hissedebilirsiniz. Daha önce sevdiğiniz şeyleri yapmak istemeyebilirsiniz. Yemek yeme isteğiniz azalabilir veya az vakada da olsa artabilir. Bu durumlarda bir uzmandan yardım almanız ve ilaç tedavisine başlamanız gerekir. Ayrıca ilaçlar beyindeki hormonlara etki ettiği için en az 3 hafta sonra etki etmeye başlar. Tam manasıyla etkisinin görülmesi ise 6 haftayı bulmaktadır. İlk kullanımda ilacı bırakmak doğru değildir. Pskiyatristler ortalama ilaç kullanım süresi olarak 6 ayı vermektedir.

 

Kadinnews

Recent Posts

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ ANLAMANIN 5 YOLU

Toksik bir ilişki içinde misiniz? Belki de şimdiye kadar sadece rüyalarınızı süsleyen kişiyi bulduğunuzu zannediyorsunuz;…

3 sene ago

SONBAHARIN FAVORİ 10 TIRNAK TRENDİ

Sonbaharı doyasıya hissedeceğimiz Ekim ayına giriş yaptık. Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Hal…

3 sene ago

KONFORLU VE ŞIK KUCAKLAMA: PANÇOLAR

Her sonbahar-kış moda sezonu, podyumlarda öne çıkan dış giyim trendleri ortaya çıkıyor ve dünya çapında…

3 sene ago

MODA DÜNYASININ YENİ GÖZDESİ: DAMA DESENİ

Değişen ve gelişen modayla birlikte dolabımıza ve hayatımıza çok fazla yeni ve farklı kıyafet giriyor.…

3 sene ago