Genel Sağlık

Anoreksiya Nervoza Hastalığı

Genç kadınlarda daha sık görülen bu hastalık yemek yiyememe, az uyuma ve aynı zamanda da oldukça aktif olmakla beliren psikolojik bir bozukluk..

Anoreksiya Nervoza Belirtileri

Yaşını ve boyunu göz önüne getirdiğimizde olması gerekenden daha düşük kiloda olduğu halde kilo alıp şişmanlamaktan korkma..

Bu hastalığa sahip kişinin kilo ve vücut tipi algılayaşındaki sorunların ortaya çıkması kilosu düşük olduğu halde bunun öneminin farkına varamama..

Toplum içinde yemek yemek konusunda çekingen ve isteksiz davranma, gün içinde defalarca tartıya çıkıp tartılma ve alınan gramlardan bile endişe duyma ve şişmanladığını hissetme..

Beğenilme ve ilgi çekme çabası içinde kilo almayı engelleyici aktivitelerde bulunma çabasının üst düzeyde olması..
Kendileri için kilo aldırmayacak besin listesi yapma ve bu listeye harfiyen uyma hatta yemin etme..
Zayıflıktan zafiyet geçirecek dereceye ulaşılsa bile ve sağlık sorunları yaşayacak raddeye kadar gelinse bile hala şişman ve kilolu olduğu düşüncesi..

Anoreksiya Nervoza Hastalığı

Kendini sürekli eleştirme, güvensizlik, toplumsal ilişkilerde azalma, kendine beğenmeme ve mutsuzluk durumu..
Kimilerinde ise sürekli yemek yeme isteği tıkanırcasına gizlice yemek yeme sık sık yeme ve neticesinde kusma olarak da görülebilir..

Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde görülen bir hastalık olsa da nadir olarak yetişkin yaşlarda da rastlanabilir..
Genellikle bu hastalığın başlangıcı bireyin aşırı kilo aldığını kanısına vararak rejim uygulamaya başlaması kararı ile başlar kontrollü bir şekilde devam eden rejim bir süre sonra kontrolden çıkar ve aşırı zayıflık durumu ortaya çıkar..
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen yeme bozukluğu sendromu Anoreksiya Nervoza genç kızların yanı sıra artık erkeklerde görülen bir hastalık durumunda tedavisi oldukça güç olan bu hastalığın ölümcül tehlikeleri de söz konusu.

Ayrıca problemli hayat sürenlerin de yeme bozukluğu söz konusu olabilir, okul, iş, ailevi sorunlar, duygusal çöküntü yaşayanlarda da görülebilen bir hastalıktır.

Hastalığın tedavi edilmesiyle birlikte sorun ortadan kalksa da ciddi ve kalıcı fizyolojik sorunlar yaşayabilir hastalar.
Bir kişide anoreksiya başlangıcı olup olmadığı ise vücut kitle endeksi hesaplanarak saptanabilir. Mesela bireyin olması gereken en alt kilosu 100 kg ve bu kişi 85 kg inmişse anoreksiya hastası demektir.

Kadinnews

Recent Posts

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ ANLAMANIN 5 YOLU

Toksik bir ilişki içinde misiniz? Belki de şimdiye kadar sadece rüyalarınızı süsleyen kişiyi bulduğunuzu zannediyorsunuz;…

3 sene ago

SONBAHARIN FAVORİ 10 TIRNAK TRENDİ

Sonbaharı doyasıya hissedeceğimiz Ekim ayına giriş yaptık. Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Hal…

3 sene ago

KONFORLU VE ŞIK KUCAKLAMA: PANÇOLAR

Her sonbahar-kış moda sezonu, podyumlarda öne çıkan dış giyim trendleri ortaya çıkıyor ve dünya çapında…

3 sene ago

MODA DÜNYASININ YENİ GÖZDESİ: DAMA DESENİ

Değişen ve gelişen modayla birlikte dolabımıza ve hayatımıza çok fazla yeni ve farklı kıyafet giriyor.…

3 sene ago