Categories: Genel Sağlık

Gebelik Nedir?

Gebelik hakkında yararlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda gebelikte görülen çatlaklar, karın ağrısı, diş bakımı ve kilo alımı gibi konulara da yer verilmiştir. Bundan dolayı gebelik çok ciddi bir iştir. Gebe kalmaya karar veren anneler ilk başta bebeklerinin iyi yetişmesi ve geleceklerinin iyi olması için planlama yapmaları şarttır. Bu planlama sayesinde çocukların geleceğine iyi birer yön vermiş olursunuz.

Bilindiği gibi gebelik çok önemli bir süreçtir. Doktorunuzun önerdiği testleri yaptırmalısınız. ( Gebelik testi, şeker, yüksek tansiyon, ultrason )Bunun yanı sıra sağlıklı gebelik olabilmesi için kötü alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. Çünkü bu kötü alışkanlıklar bebeğiniz için çok tehlikeli durumlar yaratabilir. Bebek gelişimi açısından oldukça tehlike oluşturur. Hatta doğum esnasında sıkıntılar çıkarabilir. Karnınızdaki bebeğinize hastalık ve mikrop bulaştırma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?

* Adetin başlamaması.
* Adetin normalden farklı olması
* Meme bölgesinde dolgunluk, koyulaşma ve karıncalaşma oluşması
* Karın alt kısımda şişkinlik
* Bulantı ve kusma
* Yorgunluk
* Uykusuzluk;
* Sık sık idrara çıkma
* Baş dönmesi
* Vajinadaki salgıların artması

Gebelikte Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler:

1) Sağlıklı beslenmelisiniz. Günde en az 6-8 bardak meyve suyu ve su içilmelidir.

2) Günde 2 bardak süt içmelisiniz.

3) Çiğ etten uzak durmalısınız.

4) Banyo ve tuvalet kullanımı sırasında ellerinizi sık sık yıkamalısınız.

5) Günde 30 miligram demir içerikli besinler almalısınız.

6) Gebelik, doğum ve bebek gelişimi hakkında kurslara gidilmelidir.

7) Gebelik öncesi folik asit içeren sebzeler alınmalıdır. ( tahıllar, pirinç,portakal, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, yer fıstığı)

8) Hamam ve sauna gibi yerlerde asla bulunmamalısınız. Gebelik için çok tehlikelidir.

9) Alkol ve sigara asla içilmemelidir.

10) Bu dönemlerde ilaç kullanımı son derece tehlikelidir.

11) Dengeli kilo alımınıza dikkat etmelisiniz.

12) Ağrı, şiddetli kasılmalar, 20 dakikalık gelen rahim kasılmaları, vajinal kanamalar, kalp çarpıntısı gibi durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız.

13) Radyasyona maruz kalmamalısınız.

14) Hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayında sıkça seyahat etmemelisiniz. Bebeğiniz için tehlike arz edebilir.

15) Gebelik boyunca egzersiz çok faydalıdır. Yürüyüş, yüzme, bisiklet güvenli egzersizlerdir. Bu tür sporları yapabilirsiniz.

Gebelikte Çatlaklar:

hamilelikte çatlaklıklar RESİMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Gebelik ilerledikçe oluşan çatlaklar cilt ile ilgilidir. Cildiniz çatlaklıklar oluşturmaya yatkın değilse çatlak oluşmaz. Bunun dışında hiçbir nemlendirici yada başka bir ürün kullanmanıza gerek duyulmaz. Eğer çatlaklıklar oluşuyorsa badem yağı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ailenizin genetik yapısıyla ve daha önce gebeliğiniz esnasında çatlaklıklar oluşmuşsa tekrar gebe durumunda oluşabilir. Tabi gebelikte aşırı kiloda çatlaklıkları daha da fazlalaştırır. Özetlemek gerekirse çatlaklıklar kişinin cilt yapısıyla ve aile genetikleri ile ilgilidir. Doğum sonrasında bu çatlaklıklar genellikle solar ve belli olmaz. Bazı annelerde ise bu çatlaklıklar azda olsa görülür ve devam eder.

Gebelikte Karın Ağrısı:

gebelikte karın ağrısı RESİMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Gebeliğin ilerleyen dönemlerimde anne adaylarının karnında ve kasıklarında bir ağrı hissedebilirler. Bazı ağrılar çeşitlidir. Bazen tedavi gerektirmez önemli sayılmaz. Fakat bazende ağrıların kötü durumları ortaya çıkabilmektedir. Tedavi ve hastaneye yatırılma gibi sonuçlar yaşanabilir.

Hamileliğin 3 ve 4. aylarında kasık bölgelerinde şiddetli ağrılar hissedebilirsiniz. Hareket etme ve yürüme esnasında da bu ağrılar kuvvetlenebilir ve şiddetlenebilir. Bunun nedeni rahimin genişlemesiyle oluşan bir olaydır. Genelikle bu ağrılar sağ tarafta olur. Bazende 2 tarafta da görülebilir.

Yalancı doğum ağrıları da karın ağrısına yol açabilir. Dinlenerek geçmesiyle birlikte doğum sancılarından ayrılır. Bu tür kasılmalar sık ve şiddetli halini alıyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü bu tür olaylar gerçek doğum sancısı veya erken doğum belirtisi de olabilir.

Gebelikte kasık ve karın ağrıları “gebelikle hiçbir ilgisi olmayan” bir sebepte oluşturabilir. Bu yüzden bu tür sorunları doktorunuzla paylaşıp ona göre hareket edilmelidir.

Gebelikte Diş Bakımı:

gebelikte diş bakımı RESİMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Gebelik döneminde diş sağlığı çok önemlidir. Yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

Günde en az 2 defa florid içeren diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın.
Sigara kullanmayın.
Sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterin.
Şekerli ve asitli içeceklere yönelmeyin.

Gebelikte Kilo Alımı:

gebelikte kilo alımı RESİMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Ortalama 11-16 kg arası kilo artışı olması gerekmektedir. ilk 3 ayda 1-3 kg doğuma kadar ise en çok 10 kg alınması en uygundur. Zayıf bir anne ortalama 18 kg alabileceği gibi şişman bir anne toplam 6 kg alır ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirir.

Aşırı kilo alınması durumunda şişman annelerde doğum güçlükle yapılabilmektedir. Annenin az kilo alışı beslenme yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda bebekte gelişim gerilemesi yaşanabilir. Aşırı ve az kilo alınıyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Gebeliğin başından doğum esnasına kadar alabileceğiniz kilo 9 – 12 kg olmalıdır. Aynı şekilde gebelikten doğuma kadar zayıf bir anne 15 – 17 kilo alabilirler. Hamileliğin başında çok fazla kilosu olan anne adaylarının bundan sonra fazla kilo almaları önerilmez. Aşırı kilosu olan anneler genellikle 7 – 8 kilo almaları yeterlidir.

İkiz gebeliklerde daha fazla kilo alınır. Önemli olan uygun miktarda ve düzenli bir şekilde kilo alıp doğumu rahatlıkla gerçekleştirebilmektir. Doğumdan sonra ise yavaş yavaş doğru şekilde aldığınız kiloları verebilirsiniz.

Kadinnews

Recent Posts

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ ANLAMANIN 5 YOLU

Toksik bir ilişki içinde misiniz? Belki de şimdiye kadar sadece rüyalarınızı süsleyen kişiyi bulduğunuzu zannediyorsunuz;…

3 sene ago

SONBAHARIN FAVORİ 10 TIRNAK TRENDİ

Sonbaharı doyasıya hissedeceğimiz Ekim ayına giriş yaptık. Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Hal…

3 sene ago

KONFORLU VE ŞIK KUCAKLAMA: PANÇOLAR

Her sonbahar-kış moda sezonu, podyumlarda öne çıkan dış giyim trendleri ortaya çıkıyor ve dünya çapında…

3 sene ago

MODA DÜNYASININ YENİ GÖZDESİ: DAMA DESENİ

Değişen ve gelişen modayla birlikte dolabımıza ve hayatımıza çok fazla yeni ve farklı kıyafet giriyor.…

3 sene ago