FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Nitekim vegan mısınız

“Vegan beslenme, hayvansal besinleri büsbütün hayatınızdan çıkarttığınız bir beslenme şeklidir” diyen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, bu …

Nitekim vegan mısınız

“Vegan beslenme, hayvansal besinleri büsbütün hayatınızdan çıkarttığınız bir beslenme şeklidir” diyen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, bu beslenme stili ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Vegan mı, vejeteryan mı

Veganlık, ülkemizde daha yaygın olan ve daha çok bilinen vejeteryanlık ile karıştırılsa da aslında ortalarında değerli farklar bulunuyor. Vejeteryan beslenme biçiminde da veganlıkta olduğu üzere hayvansal besinler tüketilmiyor lakin bu üslubu benimsemiş bireylerin hepsi birebir formda beslenmiyor. Kimileri et, balık, tavuk yemezken süt eserleri yahut yumurta üzere hayvansal besinleri tüketebiliyor. Vegan beslenme biçiminde ise bal dahil hiçbir hayvansal besin katiyen tüketilmiyor. Aslında vegan beslenen bireyler yalnızca beslenme alışkanlıklarını değiştirmiyorlar. Tıpkı vakitte hayvan sömürüsüne neden olan her türlü tüketimi reddediyorlar. Yani veganlığın temelinde sağlıklı beslenme, çevreyi müdafaa ya da dini inanışlar üzere nedenler olsa da en değerli nedeni hayvanlara olan hürmet üzere görünüyor.

Veganlar için protein kaynakları

Veganlar bitkisel kaynaklı tüm besinleri tüketebiliyorlar. Bu beslenme şeklinde en çok merak edilen bu bireylerin protein muhtaçlıklarını nasıl karşıladığı oluyor. Aslında protein muhtaçlıklarını karşılamaları sanıldığı kadar güç değil. Bilhassa bezelye, fasulye, nohut, mercimek ve soya eserleri üzere kuru baklagiller ile tofu, fıstık ezmesi, kaju ve öbür yağlı tohumlar tüketebilecekleri düzgün protein kaynakları. Ayrıyeten esmer pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, chia tohumu ve bulgur üzere tam tahıllar da vegan beslenenler için düzgün birer protein kaynağı.

Bunlara dikkat

Vegan beslenme usulünü benimsemiş bireylerin kimi noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Veganlar hayvansal kaynaklı besinleri (özellikle et) tüketmedikleri için B12 vitamini ve demir üzere mikro besin öğeleri açısından vakit zaman eksiklik yaşayabilirler. Bu nedenle belli aralıklarla kan analizi yaptırıp bu vitamin ve mineraller açısından destek almaları gerekebilir. Ayrıyeten süt ve eserlerini de tüketmedikleri için kâfi kalsiyum da alamıyorlar. Bu nedenle birçok vegan osteoporoz riski ile karşı karşıya kalabilir. Kimi periyotlarda kalsiyum açısından da desteğe gereksinim duyabilirler.

“Vegan beslenme daha sağlıklıdır” diyemeyiz

Veganlar meyve, zerzevat, tam tahıllılar üzere lifli besinlerle ve bitkisel proteinlerle beslendikleri için bağışıklık sistemleri epey güçleniyor. Yapılan birtakım çalışmalar da vegan beslenme biçiminin sıhhat üzerine birçok olumlu tesirinin olabileceğini gösteriyor. Bilhassa kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere hipertansiyon, obezite, diyabet ve kimi kanser cinsleri vegan beslenenlerde vegan olmayanlara oranla daha az görülüyor. Fakat tüm bunlar vegan beslenmenin çok sağlıklı olduğu manasına da gelmiyor. Sonuçta bu beslenme biçiminde birçok besin beslenmeden çıkarıldığı için vegan beslenenler kesinlikle devir periyot sıhhat denetimlerini yaptırmalı ve besin öğelerini kâfi alıp almadığını takip etmelidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi