FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Miyomlar ve Kısırlık Ortasında Bir İlişki Var mı?

Yakın vakitte bir rahim fibroid (miyom) teşhisi aldıysanız, bu durumun gelecekteki hamilelikleri önleyebileceğinden endişeleniyor olabilirsiniz …

Kadinnews

Yakın vakitte bir rahim fibroid (miyom) teşhisi aldıysanız, bu durumun gelecekteki hamilelikleri önleyebileceğinden endişeleniyor olabilirsiniz. Miyomlu birçok bayanın başarılı bir halde hamile kaldığını ve sağlıklı hamilelikler geçirdiğini anlamak değerlidir. Bununla birlikte, rahim fibroidlerinin bazen doğurganlığınızı etkileyebileceği doğrudur. Neyse ki, hakikat miyom tedavisi rahminizin sıhhatini ve fonksiyonunu müdafaaya yardımcı olabilir. Miyomlar ve kısırlık ortasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Miyomlar ve Kısırlık

Rahim fibroidleri çoklukla rahim içinde yahut etrafında gelişen uygun huylu büyümelerdir. Miyomlar, rahim içindeki endometriyal astar boyunca yahut rahim kaslarında oluşabilir. Birtakım durumlarda, miyomlar rahmin dışı boyunca da büyüyebilir. Karın yahut pelvik boşluğa bile çıkabilirler. Miyomlar bağımsız olarak yahut kümeler halinde büyüyebilir ve boyut yahut form bakımından değişiklik gösterebilir.

miyom kısırlık infertilite

Miyomlu birçok bayan hamileliklerini gebe bırakabilir ve devrine kadar sürdürebilir. Miyomunuz varsa, kısırlıktan yahut hamilelikle ilgili komplikasyonlardan muzdarip olacağınız kesin değildir, fakat miyomların bazen bir bayanın doğurganlığını etkilediğini anlayın. Miyomlu Hatunlar Kulübü göz atabilirsiniz.

Fibroid pozisyonu, kısırlığın olup olmayacağını belirleyen şeydir. Çeşitler şunları içerir:

  • Subserosal: Rahmin dış duvarında bulunur
  • İntramural: Rahim duvarının kas katmanlarında bulunur
  • Submukozal: Rahim boşluğunda bulunur

Miyomlar infertilite hastaların% 5-10’unda bulunur ve % 1-2.4’ünde infertilitenin tek nedeni olabilir. Myomlar, fallop tüplerini tıkayarak ve gamet taşınmasını bozarak kısırlığa neden olabilir.

Miyomlar Kısırlığa Nasıl Neden Olur?

Miyomlara bağlı kısırlık, miyomlarınızın nasıl ve nerede büyüdüğüne bağlıdır. Miyomu olan birçok bayan gebe kalırken, öbürleri zorluklarla karşılaşabilir. Örneğin, submukozal fibroidler olabilir implantasyon ve embriyo gelişimini bozan olabilir infertilite ya da gebelik yol komplikasyonlar.

miyomlar ve kısırlık

Miyom tümörlerinin kısırlığa yol açabileceği öbür yollar şunlardır:

  • Serviksinizin halini değiştirmek, daha az spermin girmesine müsaade vermek
  • Sperm yahut embriyonun hareketini engelleyen rahim formunun değiştirilmesi
  • Fallop tüplerinin bloke edilmesi
  • Rahim boşluğu zarının boyutunu etkilemek
  • Rahim boşluğuna kan akışını azaltmak, böylelikle embriyonun implante olmasına müsaade vermez

Miyomlar Doğurganlığı Nasıl Tesirler?

Kimi miyomlar fallop tüplerinizi tıkayabilir ve döllenmenin gerçekleşmesini önleyebilir. Hamile kalsa bile, rahmin boş alanında büyüyen submukozal miyomlar da döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapışmasını engelleyebilir.

miyomlar ve kısırlık

Birtakım miyomlar rahminizin halini bozabilir. Gebe kalırsanız, bebek olağandışı bir duruma zorlanabilir. Bu bazen plasental abruption yahut erken doğumu tetikleyebilir.

Miyom teşhisi konduysanız ve gelecekte gebe kalmayı planlıyorsanız, seçeneklerinizi doğum uzmanı-jinekoloğunuz ile görüşmeniz değerlidir. Miyomlar sağlıklı bir hamilelik yaşamanızı engellemez, fakat gebe kalmaya çalışmadan evvel tedavi görmeniz gerekebilir. Hamileliğiniz sırasında ve sonrasında da ekstra bakıma gereksiniminiz olabilir. Miyom teşhisi konduktan sonra gebe kalırsanız ne bekleyeceğinizi size bildirebilir.

Miyomlar Cinsel Ömrümü Tesirler mi?

Aile planlaması ile ilgili telaşların yanı sıra, miyomlar ilgiyi etkileyebilir . Miyomlu birtakım bayanlar, pelvislerinde yahut alt karınlarında kıymetli ağrı hissederler. Bu ağrı penetrasyon sırasında daha makus olabilir. Miyomlu birçok bayanın faal ve zevkli cinsel ömürleri vardır, fakat miyomlar bazen seks yapmayı zorlaştırabilir. Miyom semptomlarınız hayat kalitenizi etkiliyorsa, tedavi rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Miyom Kısırlık Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Birçok farklı rahim fibroid tedavisi seçeneği mevcuttur. Uzun yıllar rahim fibroidleri için histerektomiler birinci basamak tedaviydi, fakat artık durum bu türlü değil. Histerektomiler hala bazen şiddetli miyom hadiselerinde kullanılmaktadır.

miyom kısırlık tedavisi

Gelecekte gebe kalmak istemeyen bayanlar için de âlâ bir seçenek olabilir, lakin miyom tedavisi artık hastaların gelecekteki gebelikleri için tüm umutlarından vazgeçmesini gerektirmez. Artık çeşitli rahim kollayıcı tedaviler var.

Miyomektomi

Miyomektomi, sağlıklı rahim dokusunu korurken, fibroidleri cerrahi olarak çıkarır. Bu prosedürün kapsamı, miyomlarınızın boyutuna ve pozisyonuna bağlı olarak değişebilir. Birtakım miyomektomiler açık abdominal cerrahiyi içerirken öbürleri daha az invazivdir. Güzelleşme mühleti ve cerrahi riskler, ameliyatın kapsamına nazaran değişir.

Miyoliz

Miyoliz, minimal invaziv bir laparoskopik prosedürdür. Bu prosedür sırasında, hekiminiz fibroid dokusunu dondurmak ve yok etmek için bir elektrik akımı kullanır. Miyolizin doğurganlık üzerindeki uzun vadeli tesirleri tam olarak incelenmemiştir. Gelecekteki hamilelikleri planlıyorsanız, bu prosedürün hamile kalma yeteneğinizi etkileyip etkilemeyeceğini bayan hastalıkları uzmanına yahut radyoloğunuza sormalısınız.

Endometriyal Ablasyon

Endometriyal ablasyon, rahim zarını tahrip ederek miyomları yahut olağandışı kanamayı tedavi eder. Bu tedavi kanama sıkıntılarının giderilmesinde hayli tesirlidir lakin çoklukla kısırlığa neden olur. Ender durumlarda endometriyal ablasyon sonrası gebelik oluşabilse de gebelik komplikasyonları riski yüksektir. Hekiminiz, endometriyal ablasyondan sonra gebeliği önlemek için sterilizasyon yahut uzun vadeli doğum denetimi önerebilir.

Uterin fibroid embolizasyonu

Uterin fibroid embolizasyonu, açık ameliyattan kaçınmak ve rahmini korumak isteyen bayanlar için en uygun seçeneklerden biridir. Uterin fibroid embolizasyonu minimal invazivdir. Prosedür, miyomlara kan akışını engelleyerek miyomları küçültür.

Birden fazla durumda, Uterin fibroid embolizasyonu geçiren bayanlar hala gebe kalabilir. Uterin fibroid embolizasyonu belli hamilelik komplikasyonları riskinizi artırabilir, fakat birçok bayan Uterin fibroid embolizasyonu sonra başarılı bir hamilelik geçirir. Gelecekte gebe kalmayı umuyorsanız, bir doğum uzmanı bu prosedürle bağlantılı muhtemel riskleri gözden geçirmenize yardımcı olabilir.

Bir evvelki makalemizde Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri‘ne göz atabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi