FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

MEMNUNLUK NEREDE?

MEMNUNLUĞU YAKALAMAK Memnunluk ve optimizmle ilgili bu yazıyı yazarken, dünya ve hepimiz Yeni Zelanda’daki cami hücumlarının acısı ve …

Kadinnews

MEMNUNLUĞU YAKALAMAK

Memnunluk ve optimizmle ilgili bu yazıyı yazarken, dünya ve hepimiz Yeni Zelanda’daki cami hücumlarının acısı ve kızgınlığını yaşıyorduk. Terör hücumları ve ırkçılığın dünyayı nasıl karanlık bir ortama yanlışsız sürüklediği üzerine düşünürken optimizm hakkında baş yormak anlamsız gelebilir. Bu hususta Amerikalı deneysel psikolog ve müellif Steven Pinker’den takviye aldım. Kendisi Enlightenment Now isimli kitabında, dünyanın eskiye oranla nasıl daha güzele gittiğini ve insanlığın dünyanın en âlâ devrinde yaşadığını anlatıyor. Hayat kalitesinin ve ortalama insan ömrünün artması, etraf hassaslığının gelişmesi (bu satırları yazarken değerli başkentlerde devam eden öğrencilerin çevreci aksiyonları sevindirici olaylar), #metoo hareketiyle birlikte bayana şiddet ve ayrımcılığa karşı farkındalık oluşması üzere bir sürü örnekle dünyanın geçmişe oranla daha âlâ bir hal aldığını savunuyor.
Pinker optimist olmanın sırrını şöyle açıklıyor: “Her gün üzerimize haber bombardımanı yağıyor. Makus haberler güzellere oranla her vakit daha popülerdir. Günde yalnızca bir kere internete ya da yazılı basına bakmanızı öneririm. Bugün birçok insan yavaş bir hayatın peşinde. Yararlı olduğunuzu, insanlık için hoş bir şey yaptığınızı bilmek sizi memnun edecektir. Sivil toplum kuruluşlarında çalışmanızı öneririm.”

“BU BİR SÜREÇ VE KALICI BİR DURUM”

Memnunluk Kulübü kitabının müellifi, ferdî gelişim uzmanı ve profesyonel koç Müge Çevik (@mugecevik_) memnun olmak için tekliflerde bulunuyor. Atölyeler de düzenliyor.

“Mutluluk benim tarifimde, bir kere öğrenildi mi içinde inişler ve çıkışlar da olsa kişinin hayatı karşıladığı yerin çok da değişmemesi. Hayatta güzel kadar berbatın, sevinç kadar hüznün de varlığının peşin ve istisnasız kabulü. Bir şuur düzeyi ve bakış açısı.
Son periyotta emel olarak çokça pazarlansa da memnunluk ne bir maksat ne de bir muvaffakiyet kriteri. Memnunluk şuurunuzun ne derece gelişmiş, derinleşmiş olduğu ile ilgili. Şuuru bir merdiven üzere tanımlarsak o merdivenin hangi basamağında durduğunuz, hangisine kendinizi taşıyabildiğinizle ilgili. Bu türlü olunca da hem bir süreç hem de kalıcı bir durum.

Memnun olmak için şunları yapabilirsiniz:
1. Olumsuz his ve fikirleri fark edip onlar üzerinde çalışmak. Onları birinci öğrendiğimiz noktayı bulup temizlemek.
2. Uçlar yerine dengeyi tercih etmek, hayatta her şeyi fonksiyonel ve seçimli olarak barındırmak.
3. Bedensel hazların ötesinde bir mana bulmak ve buna paralel bir ömür maksadı geliştirmek.
4. Doygun ve besleyici toplumsal ve iş ilgileri geliştirmek ve bu bağların gücünü ömrümüze katmak.

GÖKKUŞAĞI TESİRİ

Makyaj yapmak başlı başına moral yükselten bir aksiyon, bir renk ve memnunluk terapisi. Kanser hastalarının makyaj uygulamalarıyla kendilerini ne kadar güzel hissettiklerini hatırlayalım. Amerikan Kanser Derneği’nin desteklediği “İyi Görün, Kendini Düzgün Hisset” programı da düzenlediği hoşluk kurslarıyla kanser hastalarına umut ve memnunluk dağıtıyor. Mevzumuza dönersek, bu dönem turuncular, maviler, sarılar ve yeşiller en parlak ve en ışıltılı tonlarıyla yüzümüze konuyor. Rengarenk boyanmış gözler bir pop arka yapıtını andırıyor.

GAMZE TOPUZ/ OYUNCU

“Mutluluğu kuşku etmeme olarak tanımlıyorum. Yaşadığım şeylerden kuşku etmediğimde daha âlâ hissediyorum. Kendini güzel hissetme hali memnunluk.
Kızımın sağlıklı olduğunu bilmek beni keyifli ediyor. Onunla geçirdiğimiz vakitler benim için çok değerli. Bunun dışında bir oyuncu olarak uygun bir senaryoda performansa dayalı karakterlerin altından kalkıp başarılı olduğumda da memnun oluyorum. Oyunculuk yoluyla keyifli olabilmek için workshop’lar ve oyunculuk eğitimlerine devam ediyorum. Son periyotlarda ideoloji ile ilgili eğitim almaya başladım. İdeolojinin oyunculuğa ve hayatımı kolaylaştırmasına şahit epeyce keyifli oluyorum. Biraz abartmış olabilirim lakin drama eğitmeni olmak için atölye çalışmalarına başladım. Yaklaşık beş aydır bu eğitim üstüne çalışıyorum. Orada oynadığımız oyunlar, doğaçlamalar ve vereceğimiz tezin konusunu araştırırken çok memnunum.”

TABİATIN İÇİNDE YOGA KAMPLARI

Amatör ya da profesyonel, tabiat içinde gerçekleşen çeşitli yoga kamplarına katılıp ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
@dreamyogaevents 11-14 Nisan tarihleri ortasında Göbeklitepe’ye, 20-23 Nisan ortası da Sapanca’ya Zeliş’in Çiftliği’ne götürüyor. Göbeklitepe’de turistik rotaları gezmek dışında Sumatar harabeleri ve tarihi Harran meskenlerinin bahçesinde meditasyon yapabilirsiniz. Tabiatla iç içe olacağınız Zeliş’in Çiftliği’ndeyse toprakla temas edip, bitki dikmek ve yetiştirmenin yanı sıra göl kenarında ve yaylalarda yin yoga, sessizlik çalışmaları ve meditasyon sizleri bekliyor.

( Gianluca Santoro )

ELİFCAN ONGURLAR / OYUNCU

“Meslek olarak oyunculuğu seçtiğimden, oynadığım berbat ruhta bile optimistlik ararım. İnsanı insan yapan akıl, mantık ve his üçlemi denk geldiğinde -ki bu bireyin kendi elindedir- memnunluk zaten gelir; aramaya ve efor göstermeye gerek yoktur. Benim için memnunluk, mesleğimi en düzgün halde icra etmektir. Rastgele bir rolü yorumlarken şayet çok övgü ya da karşıtı tenkit alırsam bu beni memnun eder. Övgü ve yergiyi içimizde dengelersek, aslında beynimizde oluşan ve yüzümüze gülümseme olarak yansıyanı hoş olarak görebiliriz… Örneğin oynadığım bir sinemada ödül aldım. İnsan memnun olmaz mı? Oldum natürel. Fakat ödül verilirken hissiyatımı düşündüğümde; bu haz benim için sorumluluk hissimin artmasıydı. Yani mutluluğun getirdiği sorumluluk. Optimistlik; ya da mutluluğun getirdiği sorumsuzluk. Bunlar ortasındaki istikrar yaşatıyor aslında oyuncuyu, tahminen de insanı!”

Yazı: Selin Miloşyan

ELLE 2019, Nisan sayısından alınmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi