FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Kolestrol Dost Mu Düşman Mı? 14

Kadinnews

Kolestrol Dost Mu Düşman Mı? 14 Beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücudumuzda bulunan kolesterol, yaşam için gerekli olan yağımsı bir madde. Özellikle kalp ve damar hastalıklardan korunmak için kolesterol seviyelerimizin normal olması gerekiyor. Ancak iyi kolesterol ve kötü kolesterol kavramları ortaya çıktığından beri, pek çoğumuzun kafası oldukça karışık; kolesterol dost mu, düşman mı?

İyi ve kötü kolesterol nedir?

Kolesterolün kanda ve vücudun bütün hücrelerinde bulunan yağımsı bir madde olduğunu söylemiştik. Kanda çözülmesi ve taşınması için karaciğerde bir proteinle birleştirilerek işleniyor. Bunun sonucunda lipoproteinler oluşuyor. Lipoproteinlerin düşük yoğunluklu olanlarına kötü kolesterol ya da LDL (Low-Density Lipoproteins) diyoruz. Yüksek yoğunluklu olan proteinlerse, iyi kolesterol olarak nitelendiriliyor ve HDL (High-Density Lipoproteins) adını alıyor.

HDL kalp ve damarları koruyor

HDL’nin kandaki değerinin yüksek olması, kişiyi kalp ve damar hastalıklarından koruyor. Çünkü HDL, kolesterolün damar duvarında birikmesini önleyici bir görev yapıyor. HDL, vücudun çeşitli yerlerinde biriken kolesterolü topladıktan sonra karaciğere getirmekle görevli. Karaciğer de kendisine ulaştırılan kolesterolü safranın içine atıyor ve kolesterol bağırsaklara gönderiliyor. Sonuç olarak, kolesterol bu yolla dışarı atılıyor.

Kötü kolesterolün etkileri

Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin görevi, kolesterolü vücudumuzun her yerine dağıtmak. Dağıtılan bu kolesterol ihtiyaç duyulduğu takdirde hücreler tarafından kullanılıyor. Fazlasıysa kanda dolaşmaya devam ediyor ve miktarı çok arttığında, kalbi ve beyni besleyen damarların duvarlarında birikmeye başlıyor. Sonuç olarak damarlar daralıyor ve damar sertliği meydana geliyor. Bu daralmanın üzerine bir de pıhtı gelirse, tıkanan damarın nerede olduğuna bağlı olarak kalp krizi ya da inme gibi ciddi sağlık sorunları baş gösteriyor.

Kolestrol Dost Mu Düşman Mı? KadinNews.Com

Kolestrol Dost Mu Düşman Mı? KadinNews.Com

Normal kolesterol değerleri için

Kolesterol içeriği yüksek besinlerden uzak durmalıyız. Vücudumuzda bulunan kolesterolün iki kaynağı var: Karaciğerimiz ve besinler. Bu nedenle, kolesterol değerini düşürmek için kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin, sakatat, kızartma gibi doymuş yağ asidi yüksek olan gıdaları olabildiğince dengeli ve az biçimde tüketmek gerekiyor. Kalestrol için bir diğer yerinde tercihimiz beyaz ete yönelmektir. Yemek pişirirken katı yağlar yerine sıvı yağlar tercih edilmeli. Ayrıca, taze sebze ve meyve ile kuru baklagiller ağırlıklı beslenmeye özen gösterilebilir. Makarna, pirinç, ekmek, buğday, patates ve mısır gevreğinden oluşan nişastalı besinleri öğünlerinizde düzenli olarak tüketin.

İdeal kilomuzu korumalıyız. Çünkü kötü kolesterol olan LDL’nin yükselmesini önlemek için ideal kiloda olmak çok önemli. Eğer olması gereken kilonuzun üzerindeyseniz, yediklerinize dikkat edin ve kendinize uygun bir beslenme programı uygulayarak fazla kilolarınızdan kurtulun.

Düzenli spor yapmalıyız ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Her gün en az 30 dakikalık bir fiziksel aktivite, kolesterol dengesi için çok önemli. Spor, iyi kolesterol değerini yükseltirken kötü kolesterol değerini düşürüyor.

Sigara tüketiminden kesinlikle kaçınmalıyız. Sigara, kalp ve damar hastalıkları açısından ciddi bir risk faktörü olmasının yanı sıra kötü kolesterolün yükselmesine de neden oluyor. Sigara aynı zamanda, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, beyin kanaması gibi çok ciddi hastalıklara da neden oluyor. Bu yüzden sigarayı bir an önce bırakmanızda fayda var.

Stresten uzak durmalıyız. Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan stres, sadece ruhsal değil pek çok fiziksel hastalığın da nedeni olarak gösteriliyor. Stres kolesterolü yükselttiği gibi, kalp krizi riskini de arttırıyor.

Kolesterolün tedavisi

Kolesterol seviyesi kişinin sağlığı için risk oluşturacak bir noktaya geldiyse, acilen düşürülmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Kolesterol tedavisi, uzman doktor tarafından, hem yaşam tarzı değişikliği hem de ilaç tedavisi şeklinde uygulanıyor. Eğer daha önce kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili bir sorun yaşanmamışsa, kolesterolü düşürmek için, ilk önce, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarında ciddi değişikliklere gidiliyor. Kişinin kolesterol değerleri, bu şekilde yüzde 20 oranında düşürülebiliyor. Ancak, hedeflenen değerlere bu şekilde ulaşılamazsa, ilaç tedavisi başlıyor.

Daha önce kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları yaşamış olan kişilerde direkt olarak ilaç tedavisi başlıyor. Tedavide bilinmesi gereken en önemli nokta, ilaç tedavisiyle beraber, diyete de devam edilmesi gerektiği. Tedavide bilinmesi gereken en önemli nokta, ilaç tedavisiyle beraber, diyete de devam edilmesi gerektiği.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi