FLAŞ HABER
Kadın News – Kadına Dair Herşey

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı Mıdır?

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı Mıdır?

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı Mıdır? Tebrikler! Gebelikte ilaç kullanımı konusunda en ayrıntılı makaleyi okumayı tercih ederek çok doğru bir karar verdiniz. Gebeler normal insanlar gibi her ilacı kullanamaz. Fetüse zarar verebileceği için hamilelikte ilaç kullanımı konusunda son derece dikkatli olmakta fayda vardır. İnsanlarda bitkisel ilaç kullanımı zararlı değildir şeklinde yanlış bir inanış var. Oysa hamilelikte ilaç kullanmanın ancak doktor kontrolünde olması gerekir.

Gebe kaldınız ancak hastalandınız mı? İlaç kullanımı konusunda endişeleriniz mi var? Yoksa başınız mı ağrıyor? Ne yapacağım diye kara kara düşünüyor musunuz? Yoksa hamile olduğunu bilmeden antidepresan kullanmak sizi çok mu korkuttu? Hiç merak etmeyin, sizin için hazırladığımız gebelik ilaç rehberinde merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Kimisi hamile olduğunu bilmeden ilaç kullanmak zorunda kalabiliyor, kimisi de hamileliğin başında bilmeden antibiyotik kullanmak konusunda ne yapacağını bilmiyor. İşte tüm endişelere dayanak olacak bir gebelik ilaç kullanım rehberi:

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı Mıdır?

Öncelikle hamile bir kadının ilaç kullanımına gerek kalmaması için hijyen kurallarına son derece önem vermesi gerekir. Gebe kadın mecbur kalmadıkça toplu taşıma araçları ile seyehat etmemeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır.

Sağlıklı beslenme kurallarına uyan biri hastalıklara karşı daha dirençli olur ve mikroplardan daha kolay kurtulabilir. Ancak bazen ne yaparsanız yapın, grip ve nezle olabilirsiniz. Olmamak için ise grip aşısı seçeneği için doktor ile görüşebilirsiniz.

Gebelikte kronik hastalıklar söz konusu olabilir ve bazen bu durum kaçınılmazdır. Peki ama hamile kadınlar nasıl ilaç kullanır? Hamilelikte hangi ilaçlar kullanılır, hangi ilaçlar kullanılmaz? Hamilelikte kullanılan ilaçlar nelerdir? Hepsinin cevabı bu rehberde.

Hamilelik döneminde ilaçlar kısıtlı sürede ve sayıda ancak doktor önerisi ile kullanılabilir. Doktorun önereceği ilaç ise kesinlikle fetüste yapısal bozukluk meydana getirecek maddeler içermemelidir. Ancak her metabolizma farklı olduğu için fetüse zararlı maddeler içermeyen ilaçların kullanımında bile dikkat edilmeli ve doktor önerisi her şart altında aranmalıdır.

Gebelikte İlaç Kullanımı Neden Önerilmez?

Kullanılan ilaçların prospektüsleri gebelik ile ilgili herhangi bir uyarı içeriyor mu sorusunun cevabını bilmek gebelikte ilaç kullanımı neden tehlikelidir sorusunun da cevabıdır.

İlaç şirketleri gebelikte ilaç kullanımı ile ilgili çalışmalarda yetersiz kaldığı için bu bilgilere ulaşmak zor. Hem hamile kadınlar üzerinde çalışma yapmak pek de etik değil. Özellikle etik nedenlerle gebe kadınların kobay olarak kullanılması da ilaç şirketlerinin pek tercih ettiği bir yöntem değildir. O nedenle ilaçların ancak yüzde onunda gebelikte kullanım bilgisi veriliyor.

Hangi Durumlarda İlaç Kullanmak Gerekiyor?

Bazı hastalıklarda ilaç kullanmamak bebeğe daha çok zarar verebilir. Ancak ilaç kullanmak da fetusu olumsuz etkileyeceği için ikisi arasında yarar zarar dengesi analiz edilerek bir karara varılır. Tabi bu analizin ancak hekim tarafından yapılması gerekir.

Yüksek tansiyon bebeğe zarar verebilir. O nedenle tedavisinin yapılması gerekir. Astım, bronşit, şeker hastalığı, ve epilepsi gibi durumlarda doktorun önereceği ilaçlar kullanılabilir. Pek doğal olarak bu hastalıklar tedavi edilmediğinde hem anne adayı hem de bebek tehlikede olacaktır. Hangi hastalık durumunda hangi ilaçların kullanılabileceği Tablo 1’de açıklanmıştır.

Hastalık Güvenilir/Zararlı
Yüksek tansiyon
  • Metildopa doktor önerisi ile kullanılabilir.
  • Enzim inhibitörleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Beta blokerler ilk üç aydan sonra kullanılabilir.
Şeker hastalığı Doktor önerisi ile insülin tedavisi olabilir.
Astım Doktor önerisi ile birçok ilaç güvenle kullanılabilir.
Stres ve depresyon Zararlı olmayan ilaçlar kullanılabilir. Bazı ilaçlar risk oluşturur, bazıları ise oluşturmaz.
Grip ve nezle
  • Bağışıklı kuvvetlendirici yöntemler
  • Sağlıklı ve doğal beslenme
  • Mümkün olduğunca az ilaç

Tablo 1: Hamilelikte İlaç Kullanımı

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı mıdır? KadınNews.Com

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı mıdır? KadınNews.Com

Hamilelikte Hangi İlaçlar Kullanılmaz?

Hamilelikte kullanılan ilaçlar Tablo 1’de ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Ne olursa olsun hekime danışmadan kullanılacak her ilaç bebeğe zarar verebilir.

Gebelikte kullanılmayan ilaçlar ise 2 kısımda incelenebilir. Bunlar;

  1. Hamileliğin ilk üç ayı hariç kullanılabilen ilaçlar
  2. Hamileliğin hiç bir evresinde kullanılamayan ilaçlar

olarak sıralanabilir. Bu bağlamda varfarin, lityum, tetrasiklin gibi antibiyotikler, izotretinoin, diazepam ve aspirin gibi ilaçların kullanımı uygun değildir ve bazılarında kullandıktan sonra gebe kalmak için 6 ay geçmesi gerekebilir.

Hamile olduğunu bilmeden antidepresan kullanmak zararlı mıdır sorusuna verilecek en iyi cevap için doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Ancak kullandığınız ilacın bebeğe zararı olup olmadığını doktordan ya da eczacıdan öğrenebilirsiniz.

Peki hamileliğin başında bilmeden antibiyotik kullanımı bebeğime zarar verir mi diyorsanız kullandığınız antibiyotikleri gözden geçirin. Doksisiklin ve tetrasiklin ise Allah korusun zarar verebilir. Ancak emin olmak için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Hamilelikte Bitkisel Takviye Ya da İlaç Kullanımı

Gebelikte bitkisel ilaç ya da bitkisel tedavi pek önerilmez. Özellikle merdiven altı imalat ve sağlıklı olduğu iddia edilen bu ürünlerin kullanımından uzak durulmalıdır. Örneğin ada çayı içmek bebeğin düşmesine bile neden olabilir. O nedenle doktorunuza danışmadan kesinlikle ne bir ilaç ne de bitkisel bir takviye kullanmayınız.

Bu yazıda sizlere gebelikte ilaç kullanımı hakkında en ayrıntılı rehberi sunduk. Makalemizde hamilelikte ilaç kullanımı konusundan bütün merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Eğer hamile olduğunu bilmeden ilaç kullanmak zorunda kalanlar varsa hemen doktoru ile iletişime geçmemelidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

bahçe dekorasyonu evde ek gelir eskişehir haber sondakika haberleri magazin haberleri seo sorgulama site analiz seo analiz google sıra bulucu backlink sorgulama sunucu tarama çekiliş çekiliş sitesi Who is html kod şifreleme seo hacklink hacklink satış hacklink panel youtube video indir instagram video indir facebook video indir wso shell php shell hacklink hacklink panel hızlı seo hacklink seo nedir wso shell instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi